Megjelent a SZÍNPAD – Előadóművészetek technikája folyóirat 2023. évi 2. száma

Színházi Olimpia 2023
PRÁGAI QUADRIENNÁLÉ
Hazai hírek
Külföldi hírek
Technikai újdonságok

 

 

 

Tartalomjegyzék

4 A színház az élet himnusza (Kulcsár Edit Ágota)

SZÍNHÁZI OLIMPIA
5 „A magyar színházi élet nagyon színes és gazdag”
Hivatalosan június 30-án véget ért a 10. Színházi Olimpia, bár néhány programja még az ősz folyamán is folytatódik. A nagyszabású eseménysorozat szervezője a budapesti Nemzeti Színház volt. A tapasztalatokról, örömökről és tanulságokról Vidnyánszky Attilával, a színház igazgatójával beszélgettünk.

8 Álomvilág hőlégballonnal, gépcsordával – A Színházi Olimpia nyitóeseménye (Mikita Gábor)
Izgalmas utcai performanszokkal vette kezdetét áprilisban Budapesten a 10. Színházi Olimpia. A legmonumentálisabb akció a hazai színházak, művészeti intézmények fellépőinek felvonulása volt egy 25 méter hosszú bárka-installáción.

9 Képrombolók, képépítők – Két előadás látványvilágáról a 10. Színházi Olimpián (Jászay Tamás)
Aki az országszerte, de azért főleg Budapesten három hónapon át zajló Színházi Olimpia előadás-rengetegében jó érzékkel válogatott, nem egyszer olyan színpadi látvánnyal szem- besülhetett, amilyennel Magyarországon korábban még soha nem találkozhatott.

12 ,,Ásatás” a Madách Projekten – Hét óra monumentalitás a Hajógyári csarnokban (Mikita Gábor)
Történelmi revüképek impozáns sorozata az egyik oldalon, egy térben kialakított, puritán színpadkép a másikon: e két véglet között egyensúlyoznak a nemzetközi Madách Projekt keretében bemutatott Az ember tragédiája előadás szcenikai megoldásai.

15 Bábművészeti Világtalálkozó Magyarországon. Interjú Asbóth Anikóval, a Magyar Bábművészek Szövetségének elnökével
A Színházi Olimpiához kapcsolódva a Magyarországi Bábművészek Szövetsége 13 vidéki bábszínház összefogásával rendezte meg április 9. és június 30. között az ország számos színhelyén a Bábművészeti Világtalálkozót. Külföldi és magyar bábosok, utcaszínházi és vásári bábjátékosok járták a városokat, fellépve egy országnyi nagy forgószínpadon.

18 Vendégjárás – Összegző tapasztalatok a 10. Színházi Olimpia után
Lezárult a 10. Színházi Olimpia, amely három hónapon át az ország számos helyszínén előadások és kísérőprogramok gazdag választékát kínálta. Nem csak a közönség, de a szakma számára is egyedülálló időszak volt, rengeteg élménnyel és megfontolandó tanulsággal. A Színpad szerkesztősége megkérdezte néhány hazai színház műszaki vezetőjét, milyen tapasztalatokat hozott a vendégprodukciók befogadása.

PRÁGAI QUADRIENNÁLÉ
24 Oda-vissza: Prágai Quadriennálé 2023 (Egyed Zoltán)
A 15. alkalommal megrendezett PQ a „RARE”, vagyis „RITKA” hívószó köré épült, a kiállítóknak ebbe az egyébként nagyon szélesre tágítható fogalomkörbe kellett beilleszteniük koncep- cióikat. A tematikát részben a precedens nélküli koronavírus-járvány, illetve az ahhoz kapcsolódó korlátozások és egyéb kísérő jelenségek ihlették.

29 Homokszem a gépezetben – Prágai profilváltás (MIKITA GÁBOR)
A korábbi (négy) évek élménye után most, 2023-ban a PQ pavilonjai között járva fel kellett tennünk a kérdést: van-e még értelme egy, a színházi látvánnyal is foglalkozó színháztech- nikai szaklapban erről a rendezvényről írni?

33 A doboz meg a visszája. A PQ magyar sikere: winterreise.box
(B. Nagy Anikó)
2023. június 13-án adták át Prágában a négyévente megrendezésre kerülő színházi látványtervezők világkiállításának díjait. Magyarországot az Országok és régiók szekcióban a winterreise.box című installáció képviselte, melyet a zsűri a legjobb dizájn díjában részesített.

35 Whomanity – PQ 2023 (Un)common Design Project (Szolnoki Minna)
A Nagy Fruzsina által vezetett projektben a Magyar Képzőművészeti Egyetem másodéves látványtervező hallgatóinak egyedi jelzemtervek alapján készült installációja a 2023-as Prágai Quadriennálén az (Un)common Design Project szekcióban a legjobb tíz közé került.

37 A Keleti blokk a PQ-n (Balázs Juli)
A PQ+ keretében meghívást kapott Magyarországról a Keleti blokk című produkció, Halas Dóra és Nagy Fruzsina rendezésében. A Catwalk Concert Productions és a Soharóza kórus a Visegrádi Négyek országaiból hívott meg művészeket, hogy közösen hozzanak létre egy előadást.

GRATULÁLUNK
39 Tolnay Pál Életműdíj: Foczmann István
2022 decemberében adták át a Magyar Színháztechnikai Szövetség által alapított életműdíjat, az első magyar színháztechnikai mérnökről elnevezett Tolnay Pál-díjat, amelyet Focz- mann István, a Budapesti Operettszínház nyugalmazott üzemigazgatója vehetett át. Kitüntetése alkalmából kérdeztük életpályájáról, munkájáról.

40 Az Év Díszlettervezője 2023: Bemutatjuk Horváth Jenny díszlet-, látvány- és jelmeztervezőt

42 Az Év Bábtervezője 2023: Bemutatjuk Hoffer Károly bábtervezőt, bábrendezőt, bábszínészt, a Budapest Bábszínház művészét

44 Hírek a hazai színház világából

PR
46 A Magyar Állami Operaház Genelec monitorokat választ az új 5.1-es stúdióba
48 Cameo mozgófejes lámpák

SZÍNADGÉPÉSZET
49 Hangrendszer csere a József Attila Színházban (Hlaszny Ádám)

51 Debrecenbe kéne menni… (Simon Ottó)
A szombathelyi színház műszaki vezetője egy debreceni vendégjáték előkészítésével és lebonyolításával kapcsolatos élményeit osztja meg az olvasókkal.

TECHNIKAI ÚJDONSÁGOK
53 A Chromasound, a Pelyhe és Társa Kft. és a Beckhoff újdonságai

SZÍNHÁZI GAZDASÁG
57 Fedezetszámítás és megtérülés a színházban (Venczel Sándor)

KIÁLLÍTÁSOK