Megjelent a SZÍNPAD – Előadóművészetek technikája folyóirat 2023. évi 1. száma

Búcsú Szabó-Jilek Ivántól
Színházi Olimpia 2023
Az Operaház új színpadgépezete
Hazai hírek
Külföldi hírek
Technikai újdonságok

 

 

 

Tartalomjegyzék

4 Iván emlékére (Lakatos Gergely)
IN MEMORIAM

5 Búcsú Szabó-Jilek Ivántól (1939–2022)
Folyóiratunk tavaly decemberben elhunyt alapító-főszerkesztőjére egy összeállítással emlékezünk.

6 Egy tiszta kéznyújtás (Götz Béla)

6 Elment a mentorom! (Simon Ottó)

7 Beszélgetés a főszerkesztővel
Újraközöljük a Színpad 2015. évfolyamában megjelent interjút, amelyben Szabó-Jilek Iván az életútjáról beszél.

10 Szabó-Jilek Iván írásaiból válogatunk
Az összeállításban Szabó-Jilek Iván vezércikkeiből közlünk egy válogatást, melyeket 1979 és 1992 között a Színháztechnikai Fórum, majd 2005-től a Színpad évfolyamaiban publikált. A csaknem négy évtized alatt született írások színes képet adnak sokoldalú műveltségéről, a színház iránti elkötelezettségéről, a színházi háttérszakmák mély megbecsüléséről és a hagyományokat tisztelő, ugyanakkor mindig a jelen kultúrájára figyelő, érzékeny attitűdjéről. Az összeállítás végén a Borsa Miklóssal közösen írt, 2020-ban megjelent Tűzben született – A korszak¬ teremtő Asphaleia színpad története című kötet bevezetőjét idézzük.

SZÍNHÁZI OLIMPIA 2023
20 10. Színházi Olimpia, 2023. április 1–július 1.
A Színházi Olimpia a hagyomány és a korszerűség jegyében, illetve az ókori olimpiák szellemében 1995-ben Görögországban életre hívott színházi találkozó. Az alapítók neves rendezők és drámaírók, görög, japán, amerikai, spanyol, angol, orosz német és brazil alkotók voltak. A világszínház egyik legnagyobb és legrangosabb eseménye időről időre egy-egy városban, országban talál otthonra. A 2023-as magyarországi olimpia a Színházi Olimpiák történetének 10. eseménye.

HAZAI HÍREK
22 Díjak, kitüntetések, friss hírek a hazai színházi életből

DÍJAZOTTAK
24 Gratulálunk! (Kárpáti Imre)
Átadták a színházi háttér- és kiszolgáló szakmák dolgozóit elismerő Magyar Teát- rum Díjakat.

25 Bemutatjuk Kenyeri Orsolyát
A Thália Színház öltöztetőtárának vezetője a 2022. évi Teátrum Díj kitüntetettje.

26 Tihanyi Ildi díszlet- és jelmeztervező
A Márk Tivadar emlékplakett kitüntetettje.
AZ OPERAHÁZ SZÍNHÁZTECHNIKAI FELÚJÍTÁSA

31 Az Operaház új színpadgépezete, 2. rész (Mikófalvi Tamás – Löfler Csaba) A Színpad előző számában ismertettük a felújított Operaház új alsó- és felsőgépészeti berendezéseit. Cikkünk folytatásában a további egyedi berendezések, mozgatási és vezérlési módok és a kiemelt szerepet játszó előfüggöny műszaki jellemzőit mutatjuk be.

40 Az Opera auditóriumának teremakusztikai korszerűsítése
(Dr. Huszty Csaba)
Az Opera központi tere az auditórium, melynek teremakusztikai jellemzőit mindig nagy érdeklődés kísérte. Az akusztika az 1884-es átadáskor és a felújításokat követően is minden alkalommal kiváló volt, ám valamennyi felújítás alkalmával mégis meg kellett javítani. A terem hangzása 2022-ben már legalább az ötödik generáció- ját éli, és ahogy minden korban, most is a lehető legnagyobb odafigyelést kapta. Az Operaház akusztika tervezői az elérhető legújabb módszereket és tapasztalatokat ötvözve, a mai kor igényei szerint formáltak a terem hangzásán.

SZÍNHÁZÉPÍTÉSZET
50 Shakespeare North Playhouse, Prescot, Egyesült Királyság
(Götz Eszter)
Tavaly nyár közepén nyílt meg a Liverpool melletti Prescotban Nagy-Britannia egyik különleges új színháza, a Shakespeare North Playhouse. Londonon kívül ez az egyetlen hely, ahol 17. századi stílusú faszínház működik. A Shakespeare örökségét képviselő, játszóhelyet és oktatási központot egyesítő színház középpontjában VIII. Henrik londoni, Whitehall-beli palotájának kakasviadalokra szolgáló arénájának, a Cockpit-in Court-nak a replikája áll, amelyet a korabeli Anglia egyik leghíresebb építésze, Inigo Jones alakított színházzá.

SZÍNPADVILÁGÍTÁS
54 „Egy új remény” (Simon Ottó)
A ROBE T11 reflektor színházi alkalmazása

PR
57 Fényt hoz és minőséget – A German Light Products
58 Sok újdonság, megszokott minőség: Roland VR-120HD

TECHNIKAI ÚJDONSÁGOK
60 A Pelyhe Kft. és az AVL Trade újdonságai
Pegasus® FLX2, Hyperion LED, Clay Paky Mini-B Spot, Robe ROBIN lámpák, Altair IPCom, Adamson iS5c és iS213, Adamson Immersive rendszer

SZÍNHÁZI GAZDÁLKODÁS
63 Hogyan szerezzünk pénzt színházunknak? (Venczel Sándor)

KIÁLLÍTÁS
65 Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba (Kárpáti Imre)
A Műcsarnokban bemutatott kiállítás címe Shakespeare Hamletjére utal, s a bejáratnál felállított installáció fő eleme maga az udvari bolond koponyája. Az egészen különleges minőségű kiállítás Antal Csaba több évtizedes, gazdag életművéből válogat. Több mint száz előadást mutat be, főként lapozható könyvinstalláció formájában, valamint makettek és eredeti díszletrészletek segítségével.