Megjelent a SZÍNPAD – Előadóművészetek technikája folyóirat 2023. évi 4. száma

A VESZPRÉMI SZÍNHÁZ REKONSTRUKCIÓJA
SZABADTÉRI SZÍNHÁZAK
Hazai hírek
Külföldi hírek
Technikai újdonságok
Színházi gazdaság

 

 

Tartalomjegyzék

4 „Minden helyzetben közösségben a közönséggel!” (Oberfrank Pál)

VESZPRÉM 2023
5 A veszprémi színház rekonstrukciója
Veszprém ebben az évben kiemelt figyelmet kapott mint Európa Kulturális Fővárosa. Ugyanakkor a programsorozat miatt későbbre tolódott a Veszprémi Petőfi Színház tervezett, nagyszabású rekonstrukciója. A Színpad folyóirat szerkesztősége Veszprémbe látogatott, hogy megtudja, hogyan látja a Színház és a város vezetősége a folytatást.

11 A veszprémi Petőfi Színház új kiszolgáló épülete (Götz Eszter)
A komplex színházrekonstrukció részeként 2023 tavaszára elkészült a Petőfi NézőPont épületegyüttese, amely korszerű kiszolgáló terekkel elégíti ki a veszprémi Petőfi Színház igényeit.

16 Új kulturális helyszín Veszprémben: ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ (Götz Eszter)
Veszprém egy újabb kulturális-művészeti központtal gazdagodott: otthonra találtak azok a veszprémi tánc- és más mozgásformákat űző emberek és csoportok, amelyek eddig méltatlan körülmények között, folyamatos helyhiánnyal küszködve dolgoztak. Az épületegyüttesben egy 300-500 főt befogadó multifunkcionális rendezvényteret is kialakítottak.

20 Az ActiCity rendezvényterme (Pálfi László)
Az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ rendezvénytermének alapvető feladata, hogy ki tudja szolgálni a különböző események, produkciók változatos igényeit. A kialakításnál ezért nagyon fontos szempont volt a variálhatóság, illetve a sokoldalú, magas minőségű eszközpark.

22 Veszprém új rendezvényközpontja
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program segítségével készült el a veszprémi várszikla alatt, a Deák Ferenc utcában a volt piarista gimnázium tornacsarnokának átala- kításával és ehhez kapcsolódó négy új épülettel az új rendezvényház együttese. A főépület a Kabóca Bábszínház társulatának otthona lesz.

26 A balatonfüredi konferenciaterem színháztechnológiája
(Tompai Zsuzsa)
Balatonfüreden új multifunkcionális rendezvényhelyszín nyílt meg. A Balatofüred Kongresszusi Központ konferenciák, rendezvények, színházi előadások és kiállítások helyszínéül szolgál.

SZABADTÉRI SZÍNHÁZAK
30 A szabadtéri színházak idei évadja (Karácsony Ágnes)
A Szabadtéri Színházak Szövetségét 1997-ben alapították. Országszerte immár 16 rangos tagintézmény tartozik a szervezethez. 2023 nyarán, három hónap alatt összesen csaknem 400 ezer nézője volt a nyári programjaiknak, 30 saját bemutatóval várták a közönséget és 613 előadást játszottak.

31 Szabadtéri Színházak Találkozója 2023 (Klopfer Alexandra)
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa eseménysorozat keretében és támogatásának köszönhetően valósult meg a II. Szabadtéri Színházak Találkozója 2023.június 17. és 25. között a Szabadtéri Színházak Szövetségének szervezésében, Balatonbogláron és Alsóörsön. A programsorozat házigazdája és lebonyolítója a Kultkikötő volt.

HAZAI HÍREK
33 Hírek a hazai színház világából
35 Útjára indult az INTERTON Egyetem Plusz (Bogár István)
36 Teátrum tengerrel és teliholddal (Mikita Gábor)
A budapesti Nemzeti Színház művészei és a Szent István Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának színészhallgatói az idei International Festival of Ancient Greek Drama meghívására két különleges helyszínen, az ókorból fennmaradt ciprusi Kourion színházban és a Makariou Amfiteátrumban, Theodórosz Terzopulosz rendezésében adták elő Euripidész Bakkhánsnők című művét.

KÜLFÖLDI HÍREK
39 DRAAMA 2023 (Dr. Sirató Ildikó)
Ez évben is sor került az észt színház előző évadának seregszemléjére Tartuban, Észtország (és 2024-ben Európa egyik) kulturális fővárosában, szeptember első teljes hetében.

44 A szórakoztatóipar jövője: a Sphere (G. E.)
Las Vegas jó ideje ontja magából az újabb és újabb szórakoztatóipari látványosságokat. A különlegességek között 2023 nyarán egy olyan helyszín nyílt meg, amely nem csupán tech- nikai világszenzáció, de alighanem a jövő koncertszínpadának címére is jogot tarthat.

PR
46 Nevéhez hűen – Tascam Sonicview (Zsidei János „Zsono”)

SZÍNHÁZTÖRTÉNET
49 Újra megnyílt Pula római színháza (Götz Eszter)
Május elején kétnapos zenei és színházi fesztivállal ünnepelte a horvátországi Pula városa a kétezer éves római színházának újranyitását.

SZÍNHÁZTECHNIKA
51 Amikor a kiállítás házhoz jön (Simon Ottó)
55 A Széchenyi Lánchíd új díszvilágítási rendszere (Nyéky Gábor)

TECHNIKAI ÚJDONSÁGOK
58 AVL Trade – Chromasound – Stagetec

SZÍNHÁZI GAZDASÁG
61 A színház gazdaságtörténete (Dr. Venczel Sándor)

KIÁLLÍTÁSOK, KÖNYVEK
64 A kultúra templomai Magyarország megyeszékhelyein (G. E)
65 A tér spirituális nyelve – Csanádi Judit díszlettervező kiállítása és akadémiai székfoglalója