Megjelent Borsa Miklós új könyve – A Dalszínháztól az Operaházig

Megjelent Borsa Miklós új könyve – A Dalszínháztól az Operaházig

A Dalszínháztól az Operaházig
Az Operaház épületének története
1870 – 1884 – 2014

Az Operaház megnyitásának 130. évfordulója alkalmából megjelent Borsa Miklós új könyve, amely a korábbi, 1984-es Az ismeretlen Operaház c. könyv kibővített változata. A szerző 50 évvel ezelőtt lett a ház főmérnöke, majd műszaki igazgatója.

A könyv az Operaház építésének történetével kezdődik és kitér a villanyáram bevezetésének fázisaira, a Medgyaszay féle átépítésre, a II. Világháború okozta károk helyreállítására. Majd részletesen ismerteti az épületet, a gazdag belsőépítészeti és képzőművészeti értékeit. Megtudhatjuk, milyen kisebb tűzesetek fordultak elő az épületben.

Részletes leírást kapunk a könyvben a világon az először megvalósított, acélszerkezetű színpadi mechanizmusról, az Asphaleia rendszerről. Az 1981 és 1984 között végrehajtott rekonstrukcióval részletesen foglalkozik a szerző. Nyomon kíséri az azóta eltelt évek műszaki eseményeit, amelyek alakították az Operaház épületét, színháztechnikáját.

A színháztechnika iránt érdeklődő, azzal foglalkozók számára alapműként ajánlható könyv A4 formátumú, 191 oldal terjedelmű, 178 – zömében színes – képet, ábrát tartalmaz.

A könyvről részletes ismertetés a SZÍNPAD 2014/4. számban jelent meg. A könyv a Szövetség titkárságán (1138 Budapest, Madarász Viktor u. 43.) 4.200 Ft áron vásárolható vagy rendelhető meg.