Színpad
Legközelebbi események
JTSE - Journées Techniques du Spectacle et de l'Evénement
Kezdés: 2018. november 27.
Befejezés: 2018. november 28.
Helyszín: Párizs - Porte de la Chapelle
MEET - Rendezvény- és színháztechnikai kiállítás, OISTAT Technológiai Bizottság ülése
Kezdés: 2018. november 28.
Befejezés: 2018. november 29.
Helyszín: Bécs, Ausztria

Hírek

Megjelent a SZÍNPAD - Előadóművészetek technikája folyóirat 2016. évi 3. száma - 2016. szeptember 9.

Megjelent a SZÍNPAD - Előadóművészetek technikája folyóirat 2016. évi 3. száma bővebben...

OKJ-s színházi műszaki képzések - 2016. augusztus 17.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Felnőttképzési Központja az EDUcenter a következő OKJ-s színházi műszaki képzéseket indítja:

színháztechnikus, szcenikus
színpadmester
világítástechnikus
színpadi
hangtechnikus
díszletkivitelező
színpadi segéddíszítő
színpadi fénytervező

Az egyetem alapvető célja olyan színházi szakemberek képzése, akik képesek a folyton változó műszaki környezet és az új művészeti elvárások között összhangot teremteni. A tanfolyamon oktató neves színházi szakemberekből álló tanári kar erre feltétlenül garanciát nyújt.

bővebben...

Megjelent a SZÍNPAD - Előadóművészetek technikája folyóirat 2016. évi 2. száma - 2016. június 18.

Megjelent a SZÍNPAD - Előadóművészetek technikája folyóirat 2016. évi 2. száma bővebben...

SCENI-TECH 2016 - részletes program - 2016. április 27.

Elkészült a SCENI-TECH 2016 Színháztechnikai Kiállítás, valamint a SzínházTechnikai Fórum 2016 Nemzetközi Színház-építészeti és SzínházTechnikai Konferencia végleges programja.

A részletes program itt letölthető!

A Dürer Rendezvényteremben (1146 Bp., Ajtósi Dürer sor 19-21) május 18-19-én megrendezett idei esemény-sorozaton minden eddiginél több és nagyobb területen elhelyezkedő színháztechnikai kiállító, és rendkívül gazdag, 14 előadásból álló szakmai program várja az érdeklődőket.
 


 

Hazai és külföldi színháztechnikai előadók, hazai és külföldi építészek tartanak nagyon izgalmasnak ígérkező előadásokat. A külföldi előadók angol nyelvű előadásait szinkrontolmácsolás kíséri. A közeljövő kulturális felújításai és beruházásai – Budai Vigadó, Magyar Állami Operaház, Városliget Színház, hogy csak néhányat ragadjunk ki – kapcsán a konferencia a színházépítészet és a színháztechnológia kapcsolatát állítja reflektorfénybe, különös tekintettel a 19. és 20. századi színházépületek és a 21. századi színháztechnika együttélésének kihívásaira. De természetesen lesznek előadások a szorosan vett színpadi technikák legújabb vívmányairól is.

A Színházi Műszaki Vezetők Országos Tanácskozásának tematikája a színházi biztonságtechnika, valamint az új OTSZ tapasztalatai köré fonódik.

A két nap programját színesíti egy különleges kiállítás is, mely a fantasztikus, Európában is egyedülálló, az 1700-as évekből, a Storno gyűjteményből származó jezsuita színpadképek és látványtervek selyemre nyomtatott válogatott darabjaiból áll.

A programokra a magyarországi építészeken és színházi szakembereken túl a környező országok magyar nyelvű színházainak képviselőit és szakembereit is várják a rendezvény szervezői.

Mindkét rendezvényre ingyenes a belépés, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az itt megtalálható regisztrációs lap kitöltésével és visszaküldésével lehet, de a rendezvény helyszínén is lehetőség van regisztrációra.

Regisztrációs lap

Regisztrációs lap határon túli színházak részére
 

AKUSZTIKAI SZAKMAI NAP - 2016. április 26.

Az Optikai, Akusztikai, Film- és Színháztechnikai Tudományos Egyesület (OPAKFI) a hagyományt őrizve idén is akusztikai szakmai napot tart. A rendezvényre 2016. május 13-án 9 órától kerül sor a zuglói Szent István Király Zeneházban. (1145. Budapest, Columbus utca 11.)
Az egész napos program keretében szakmai előadásokat tekinthetnek meg látogatóink. Az esemény idei témája a színházak akusztikája, szó lesz színpadi hangosításról, a zenés színház hangfelvételi lehetőségeiről. A szakmai kiállítók is beszámolhatnak az újdonságokról, akik kiállítását – az egész napos előadás sorozattal párhuzamosan – a kisteremben tekinthetik meg a kedves látogatók.

A rendezvény részvételi díj nélküli, melyet köszönhetünk a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolának.

Részletes program és regisztráció >>

SCENI-TECH 2016 - 2016. március 7.

A SCENI-TECH 2016 SzínházTechnikai kiállítás és a SZÍNHÁZTECHNIKAI FÓRUM 2016 nemzetközi konferencia rendezvényeinket a Dürer Rendezvényház termeiben tartjuk (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.) meg 2016. május 18-19 között (szerda - csütörtök )

A rendezvény keretein belül kerül megrendezésre, a Színházi Műszaki Vezetők Országos Tanácskozása is.

A Színháztechnikai Fórum idén még szélesebb szakmai kört szólít meg, így külföldi színház-technológiai szakember, valamint színházépítész is előadást fog tartani rendezvényünkön. A konferenciát a Magyar Építész Kamara is támogatja.

A SzínházTechnikai Fórum 2016 tervezett témái:
•   A színházépítés kihívásai napjainkban hazánkban és külföldön
•   21. századi színpadtechnika és 19-20. századi épületek találkozása – hogyan, milyen megoldásokkal élhetnek együtt? Technológiai, építészeti és beruházási tapasztalatok
•   Fesztiválok, szabadtéri színházak színpadának, nézőterének tervezése, építése
•   Hang, – fény- és vizuáltechnika a 21. század színházában
•   Digitális színpadvilágítás

Jelentkezési lap

Jelentkezési lap határon túli színházak részére

Megjelent a SZÍNPAD - Előadóművészetek technikája folyóirat 2016. évi 1. száma - 2016. március 6.

Megjelent a SZÍNPAD - Előadóművészetek technikája folyóirat 2016. évi 1. száma bővebben...

Tolnay Pál Életműdíj - 2015 - 2016. január 21.

 

A Magyar Színháztechnikai Szövetség 2014-ben megalapította a Tolnay Pál Életműdíjat, ezzel emlékezve az első magyar színháztechnikai mérnökre, kiemelkedő mérnöki,- és színháztechnikai munkásságára, valamint nemzedékeket nevelő oktató tevékenységére.

Tolnay Pál díj adományozásával célja a magyarországi színházi élet területén dolgozó, meghatározó és kiemelkedő tevékenységet folytató műszaki személyiségek tevékenységének elismerése.

A Tolnay Pál Életműdíjat az MSZTSZ  elnöksége a M. Áll. Operaház és a SZÍNPAD szerkesztő bizottságának javaslata alapján 2015-ben Borsa Miklós építészmérnöknek, a Magyar Állami Operaház ny. műszaki igazgatójának ítélte oda. Ezzel is elismerve és megbecsülve a magyar színháztechnika meghatározó és kiemelkedő szakemberének, több mint öt évtizedes munkásságát és oktató tevékenységét.

A díjat a Magyar Teátrumi Díjak átadásával egy időben 2014. december 19-én, a Békéscsabai Jókai Színházban rendezett  gálán Szűcsborus János az Szövetség elnöke és Tóth Kázmér a Scabello díszletgyártó műhely vezetője adta át.


 

Felhívás - 2016. január 21.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelye a Bajor Gizi Színészmúzeum rendezvényeinek, programjainak hangosítására felszerelést keres:
- 2 db aktív láda
- 2 db hangszóróállvány
- 1 db kis keverőpult (6 csatornás)
- 3 db mikrofon (beszéd hangosításához)

Ajánlatot az alábbi e-mail címre kérjük: v.kovacs.annamaria@oszmi.hu

Ünnepi Köszöntő - 2015. december 16.

Ünnepi Köszöntő
<<<<<< | 1 - 10 | 11 - 20 | 21 - 30 | 31 - 40 | 41 - 50 | 51 - 60 | 61 - 70 ... | >>>>>>