Színpad
Legközelebbi események
Integrated Systems Europe - Audiovizuális és elektronikus integráció szakvására
Kezdés: 2019. február 5.
Befejezés: 2019. február 8.
Helyszín: Amsterdam, Hollandia
LumiVille - Nemzetközi Világítástechnikai Szakvásári
Kezdés: 2019. február 13.
Befejezés: 2019. február 15.
Helyszín: Lyon, Franciaország
Prolight + Sound 2019
Kezdés: 2019. február 24.
Befejezés: 2019. február 27.
Helyszín: Guangzhou, Kína

Hírek

Elhunyt Schmidt János - 2018. február 28.

  Schmidt János
Szövetségünk tiszteletbeli elnöke ……Tanár úr
Tolnay Pál Életműdíjas
2018. február 27-én elhunyt

 

A magyar színháztechnika doyenje, Schmidt János okl. gépészmérnök 1933-ban született Zalaegerszegen. Érettségi után segédmunkásként kezdett dolgozni a Csepel Vas és Fémművek Öntöde gyárában és 1964-ben a gyár főmechanikusaként távozott. Ekkor került a M. Áll. Operaházba, ahol műszaki vezetőként dolgozott a hidraulikus színpadgépezet megmentésén. Itt ejtette rabul a színpad világa. Közben megszerezte Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán a díplomáját.

A fővárosi Színházak Műszaki Irodáját vezetve több budapesti színház rekonstrukcióját irányította, közben négy évig a Madách Színház főmérnöke is volt. 1987-ben a József Attila Színház főmérnökeként hajtja végre a színház felújítását. Majd a Pestlőrincen épülő Színházak Központi Műtermeinek építkezésének vezetését vette át és az átadás után 1993-ig igazgatta az intézményt. Nyugdíjasként két évig a Budapesti Kamaraszínház főmérnöke volt.

A Művelődési Minisztérium felkérésére 1969-ben a Színház és Filmművészeti Egyetemen megszervezi a Felsőfokú Színházi Műszaki Vezetőképzőt, melynek 38 évig volt vezetője, tanára. Tananyagaiból a színházi műszakiak százai tanultak. 1972-ben előkészítette és megszervezte a színházi díszítő, zsinóros és alsógépkezelő, hangosító és világosító tanfolyamokat, melyekhez írt jegyzeteit ma is használják. Tanítványaitól  "A Tanár úr" megszólítást érdemelte ki.

A Magyar Színháztechnikai Szövetség alapító tagja, tiszteletbeli elnöke. 1969-től színháztechnikai szakértő, szinte az ország minden színházában végez rendszeres ellenőrzéseket. 1970-től az Igazságügyi Minisztérium szakértője színházi, cirkusz és vidámparki területeken, 42 éves szakértői munkáját "Örökös Tagság" oklevéllel jutalmazták. 2006-tól a Mérnök Kamara tagja és szakértője a daruk, emelőberendezések, emelőszerkezetek és a munkabiztonság témakörökben.

Színháztechnikai tudása, több évtizedes tapasztalata, oktató, nevelő munkája elismeréseként 2014-ben elsőnek vette át a Szövetség Tolnay Pál Életműdíját.

Színháztechnikai szakma megdöbbenéssel  és mély megrendüléssel értesült az újabb, váratlan gyászhírről.

Magyar SzínházTechnikai Szövetség elnöksége

Elhunyt Borsa Miklós - 2018. február 13.

    Borsa Miklós
Magyar Állami Operaház ny. műszaki igazgatója
Tolnay Pál Életműdíjas
2018. február 13-án váratlanul elhunyt

 

Borsa Miklós építészmérnök a Pécsi Nemzeti Színházban szcenikai vezetőként kezdte színházi pályáját. Majd 1964-től egészen 2006-ig, nyugdíjba vonulásáig - több mint 42 évig - volt a Magyar Állami Operaház főmérnöke, műszaki igazgatója. A napi teendői mellett több mint I30 külföldi vendégjáték műszaki szervezését végezte. 1981-1984 között lezajlott Operaház rekonstrukciójának előkészítését és levezénylését végezte.

A sokéves munkássága alatt szerzett tapasztalatait, már évtizedek óta átadta a fiataloknak és haláláig is tanított a Színház és Filmművészeti Egyetem színházi műszaki vezetőképző tanfolyamán, a Táncművészeti Főiskolán és a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban.

Az Operaház műszaki berendezéseiről - elsősorban az Asphaleia hidraulikus színpadgépezetről, amely korában gyökeresen megújította a korábbi faszerkezetű színpadgépezeteket - több szakkönyvet írt: Borsa Miklós-Tolnay Pál: Az ismeretlen Operaház (1984); Egyharmad Opera (2009); A Dalszínháztól az Operaházig )2014). Most dolgozott az Asphaleia színpadgépészet részletes ismertetéséről szóló könyvön.
Színházi szakmai pályafutása mellett aktív, elismert sportoló volt, számos hazai és külföldi öttusa verseny győztese.

Borsa Miklós még személyesen ismerte Tolnay Pált, és méltó módon folytatta neves elődje munkásságát. Aktív és sikeres szakmai tevékenysége, nevelő, oktató munkája a magyar színháztechnika kimagasló alakjává tette. Színháztechnikai tudása, több évtizedes tapasztalata, széleskörű műveltsége igazán méltóvá tette a Tolnay Pál életműdíjra, melyet 2015-ben vett át.

A hazai színháztechnikai szakma mély megrendüléssel fogadja a gyászhírt.

Borsa Miklós hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. március 19-én, 10:00 órakor lesz az Operaház Előcsarnokában, temetése 13:00 órától a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában.

Tisztelői egy-egy szál virággal róják le kegyeletüket.

Magyar SzínházTechnikai Szövetség elnöksége
 

Német nyelvű képzések - 2018. január 15.

Németül tudó kollégáknak ajánljuk az Ausztriában az első negyedévben elérhető kurzusokat, amelyet az osztrák testvérszervezet, az OETHG Akadémiája  szervez:


Lehrgang Pyrotechnik der Kategorie F3
19.-21.02.2018

Praxistage Pyrotechnik der Kategorie T2
08.-09.03.2018

Lehrgang Pyrotechnik der Kategorie T2
19.-22.03.2018

Vorbereitung zur Lehrabschlussprüfung zur/m Veranstaltungtechnik/in über den 2. Bildungsweg

Elektrotechnik für Nichtelektriker/innen

További információk érhetők el az Akademie der Österreichischen Theatertechnischen Ges. m.b.H. tanfolyamairól www.akademie-oethg.at honlapon.

Megjelent a SZÍNPAD - Előadóművészetek technikája folyóirat 2017. évi 4. száma - 2017. december 18.

Megjelent a SZÍNPAD - Előadóművészetek technikája folyóirat 2017. évi 4. száma bővebben...

Tolnay Pál Életműdíjat kapott Perlaki Róbert szcenikus, díszlettervező - 2017. december 12.

Idén negyedik alkalommal került kiosztásra a Szövetség által alapított Tolnay Pál Életműdíj.

A Magyar Színháztechnikai Szövetség 2014-ben alapította a Tolnay Pál Életműdíjat, ezzel emlékezve az első magyar színháztechnikai mérnökre, kiemelkedő mérnöki és színháztechnikai munkásságára, valamint nemzedékeket nevelő oktató tevékenységére. Tolnay Pál díj adományozásával célunk a magyarországi színházi élet területén dolgozó, életük során meghatározó és kiemelkedő tevékenységet folytató műszaki személyiségek tevékenységének elismerése.

     

A Tolnay Pál Életműdíjat az MSzTSz elnöksége a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójának és társulatának javaslata alapján 2017-ben Perlaki Róbert szcenikus - díszlettervezőnek ítélte oda. Ezzel is elismerve és megbecsülve a több mint öt évtizedes, a  színháztechnika, a szcenika és a díszlettervezés területén végzett sokoldalú munkásságáért, amelyet nagy szakmai tudással, tapasztalattal gyakorol.

Perlaki Róbert a színház iránti elkötelezettséggel, önképzéssel, nagy szorgalommal küzdötte fel magát a színházban a vezető műszaki pozíciókig és művészi érzékével a szcenikai, díszlettervezői munkáival rendezők sorát szolgálta ki.


A díjat - a Magyar Teátrumi Díjak átadásával egy időben - 2017. december 3-án, a Békéscsabai Jókai Színházban rendezett ünnepi gálaesten Lakatos Gergely az Szövetség elnöke és Tóth Kázmér a Scabello díszletgyártó műhely vezetője adta át.

 

Ünnepi köszöntő - 2017. december 11.

Ünnepi köszöntő

Színházi Szakszótár - 2017. november 23.

 Tisztelt Kollégánk, Kedves Barátunk!

Egy olyan kiadványra szeretnénk a figyelmeteket felhívni, mely hasznos segítőtök lehet olyankor, amikor külföldi társulatot fogadva, vagy éppen külföldre látogatva speciális színházi, színháztechnikai szavak idegen nyelvű jelentéseit keresitek.

         

Az OISTAT (Szcenográfusok, Építészek és Színháztechnikusok Nemzetközi Szervezete) gondozásában már második kiadásban jelent meg a "Theater Words", azaz a "Színházi Szakszótár".

A zsebkönyv méretű, könnyen hordozható szótár közel 1300 színházi szakkifejezést, több mint 11000 hivatkozást, és sok magyarázó ábrát tartalmaz. Úgy gondoljuk, hogy a magyarországi színházak mindegyikében nagy hasznát lehet venni néhány példánynak.

A könyvet ezen az oldalon lehet megrendelni.

 

Interton Egyetem rendezvény - 2017. november 8-9. - 2017. október 17.

Megjelent a SZÍNPAD - Előadóművészetek technikája folyóirat 2017. évi 3. száma - 2017. szeptember 8.

Megjelent a SZÍNPAD - Előadóművészetek technikája folyóirat 2017. évi 3. száma bővebben...

Megjelent a SZÍNPAD - Előadóművészetek technikája folyóirat 2017. évi 2. száma - 2017. május 30.

Megjelent a SZÍNPAD - Előadóművészetek technikája folyóirat 2017. évi 2. száma bővebben...
<<<<<< | 1 - 10 | 11 - 20 | 21 - 30 | 31 - 40 | 41 - 50 | 51 - 60 | 61 - 70 ... | >>>>>>