Színpad
Legközelebbi események
JTSE - Journées Techniques du Spectacle et de l'Evénement
Kezdés: 2018. november 27.
Befejezés: 2018. november 28.
Helyszín: Párizs - Porte de la Chapelle
MEET - Rendezvény- és színháztechnikai kiállítás, OISTAT Technológiai Bizottság ülése
Kezdés: 2018. november 28.
Befejezés: 2018. november 29.
Helyszín: Bécs, Ausztria

Hírek

Megjelent a SZÍNPAD - Előadóművészetek technikája folyóirat 2018. évi 3. száma - 2018. szeptember 11.

Megjelent a SZÍNPAD - Előadóművészetek technikája folyóirat 2018. évi 3. száma bővebben...

Állásajánlat - 2018. július 26.

A Vörösmarty Színház 1fő fővilágosító és 2fő világosító álláshelyek betöltésére alkalmas munkaerőt keres.

Bővebb információ: www.vorosmartyszinhaz.hu/allasajanlat

 

 

Megjelent a SZÍNPAD - Előadóművészetek technikája folyóirat 2018. évi 2. száma - 2018. június 12.

Megjelent a SZÍNPAD - Előadóművészetek technikája folyóirat 2018. évi 2. száma bővebben...

Álláshirdetés - 2018. május 21.

A Bóbita Bábszínház főállású világosítót keres

A Bóbita Bábszínház Nonprofit Kft. felvételt hirdet világosítói munkakör betöltésére.
A munkaviszony kezdete: 2018. augusztus 1.

Szakmai tapasztalat és szakirányú végzettség, továbbá ETC Element fénypult ismerete előnyt jelent. Bérezés megegyezés szerint.

A jelentkezéseket fényképes önéletrajz formájában várjuk a bobita@bobita.hu e-mail címre.
 

SCENI-TECH 2018 - 2018. április 19.

Tisztelt Barátunk, kedves Kollégánk!   

Hagyományaihoz híven a Magyar Színháztechnikai Szövetség idén is megrendezi a legnagyobb hazai színháztechnikai találkozót és kiállítást, a Sceni-Tech-et. A rendezvénysorozat Szövetségünk egyik kulcsfontosságú aktivitása, amellyel a hazai színháztechnikai-produkciós területek képviselőinek kíván hatékony és rendszeres információs, egyúttal találkozási fórumot biztosítani.

A Sceni-Tech 2018 keretében, 2018. május 16-17. között a budapesti Tüskecsarnokban a színpadgépészeti, színpadvilágítási és hangtechnikai és vizuáltechnikai szakcégek több mint 700 m2 területen mutatják be legújabb termékeiket, amelyek elősegítik a színházakban folyó művészi és műszaki munkát. Az elmúlt években rendkívül felgyorsult a digitális technológián alapuló eszközök fejlesztése, egyre nagyobb lehetőségek nyílnak színpadi felhasználásukra. Érdemes erről személyesen is meggyőződni!

  Részletes információk és program: www.scenitech.hu

 

A kiállítással egyidőben rendezett szakmai konferencia témái két aktuális témakör köré szerveződnek:
a) május 16-án, szerdán fókuszban a közeljövőben várható színházi rekonstrukciók lehetőségei, a meglévő színházépületek korszerűsítésének korábbi tapasztalatai, korlátai hazai és külföldi példákon bemutatva (meghívott előadók többek között Zoboki Gábor, Potzner Ferenc, Sándor János építészek, Lakatos Gergely a Zeneakadémia rekonstrukciójának műszaki vezetője, valamint az Operaház új színpadgépészetét készítő Bosch Rexroth cég képviselője),
b) május 17-én, csütörtökön a szakmai konferencia témája a vizuáltechnikai (LED falak), a legújabb színpadvilágítási és hangosítási berendezések a művészi alkotómunka szolgálatában (meghívott előadóink a vezető külföldi és hazai cégek szakemberei).

 

A rendezvényes a hagyományok szerint a részvétel ingyenes, és szintén hagyományaink szerint a kiállítás első napján megtarjuk szokásos vacsorával egybekötött baráti találkozónkat is.

Jelentkezési lap Sceni-Tech 2018 >>

Megtisztelő látogatását, aktív közreműködését kérjük, várjuk!

ETC fényvezérlő pult tréning a Luminis-ban! - 2018. április 17.

Kedves Érdeklődők!

2018. májusában ismét megrendezésre kerül a Luminis fényvezérlő pult tréningje. A rendezvény célja hogy az ETC pultokon dolgozó kollégák válaszokat kapjanak esetleges kérdéseikre, illetve a legújabb szoftverfrissítéssel kapcsolatos változásokat is megismerjék.
Előadók : Ueli Riegg, Kovács Áron, Papp Zoltán (Joe)

Helyszín: Luminis Bemutatóterem (1116 Budapest, Építész u. 26.)
Időpont: 2018. május 7-9.

A részvétel díjtalan, de mivel fénypultjaink száma korlátozott, így regisztrációhoz kötött.
Részvételi szándékukat kérjük jelezze az info@luminis.hu  e-mail címen.

ETC fényvezérlő pult tréning a Luminis-ban!

Megjelent a SZÍNPAD - Előadóművészetek technikája folyóirat 2018. évi 1. száma - 2018. március 24.

Megjelent a SZÍNPAD - Előadóművészetek technikája folyóirat 2018. évi 1. száma bővebben...

Elhunyt Schmidt János - 2018. február 28.

  Schmidt János
Szövetségünk tiszteletbeli elnöke ……Tanár úr
Tolnay Pál Életműdíjas
2018. február 27-én elhunyt

 

A magyar színháztechnika doyenje, Schmidt János okl. gépészmérnök 1933-ban született Zalaegerszegen. Érettségi után segédmunkásként kezdett dolgozni a Csepel Vas és Fémművek Öntöde gyárában és 1964-ben a gyár főmechanikusaként távozott. Ekkor került a M. Áll. Operaházba, ahol műszaki vezetőként dolgozott a hidraulikus színpadgépezet megmentésén. Itt ejtette rabul a színpad világa. Közben megszerezte Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán a díplomáját.

A fővárosi Színházak Műszaki Irodáját vezetve több budapesti színház rekonstrukcióját irányította, közben négy évig a Madách Színház főmérnöke is volt. 1987-ben a József Attila Színház főmérnökeként hajtja végre a színház felújítását. Majd a Pestlőrincen épülő Színházak Központi Műtermeinek építkezésének vezetését vette át és az átadás után 1993-ig igazgatta az intézményt. Nyugdíjasként két évig a Budapesti Kamaraszínház főmérnöke volt.

A Művelődési Minisztérium felkérésére 1969-ben a Színház és Filmművészeti Egyetemen megszervezi a Felsőfokú Színházi Műszaki Vezetőképzőt, melynek 38 évig volt vezetője, tanára. Tananyagaiból a színházi műszakiak százai tanultak. 1972-ben előkészítette és megszervezte a színházi díszítő, zsinóros és alsógépkezelő, hangosító és világosító tanfolyamokat, melyekhez írt jegyzeteit ma is használják. Tanítványaitól  "A Tanár úr" megszólítást érdemelte ki.

A Magyar Színháztechnikai Szövetség alapító tagja, tiszteletbeli elnöke. 1969-től színháztechnikai szakértő, szinte az ország minden színházában végez rendszeres ellenőrzéseket. 1970-től az Igazságügyi Minisztérium szakértője színházi, cirkusz és vidámparki területeken, 42 éves szakértői munkáját "Örökös Tagság" oklevéllel jutalmazták. 2006-tól a Mérnök Kamara tagja és szakértője a daruk, emelőberendezések, emelőszerkezetek és a munkabiztonság témakörökben.

Színháztechnikai tudása, több évtizedes tapasztalata, oktató, nevelő munkája elismeréseként 2014-ben elsőnek vette át a Szövetség Tolnay Pál Életműdíját.

Színháztechnikai szakma megdöbbenéssel  és mély megrendüléssel értesült az újabb, váratlan gyászhírről.

Magyar SzínházTechnikai Szövetség elnöksége

Elhunyt Borsa Miklós - 2018. február 13.

    Borsa Miklós
Magyar Állami Operaház ny. műszaki igazgatója
Tolnay Pál Életműdíjas
2018. február 13-án váratlanul elhunyt

 

Borsa Miklós építészmérnök a Pécsi Nemzeti Színházban szcenikai vezetőként kezdte színházi pályáját. Majd 1964-től egészen 2006-ig, nyugdíjba vonulásáig - több mint 42 évig - volt a Magyar Állami Operaház főmérnöke, műszaki igazgatója. A napi teendői mellett több mint I30 külföldi vendégjáték műszaki szervezését végezte. 1981-1984 között lezajlott Operaház rekonstrukciójának előkészítését és levezénylését végezte.

A sokéves munkássága alatt szerzett tapasztalatait, már évtizedek óta átadta a fiataloknak és haláláig is tanított a Színház és Filmművészeti Egyetem színházi műszaki vezetőképző tanfolyamán, a Táncművészeti Főiskolán és a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban.

Az Operaház műszaki berendezéseiről - elsősorban az Asphaleia hidraulikus színpadgépezetről, amely korában gyökeresen megújította a korábbi faszerkezetű színpadgépezeteket - több szakkönyvet írt: Borsa Miklós-Tolnay Pál: Az ismeretlen Operaház (1984); Egyharmad Opera (2009); A Dalszínháztól az Operaházig )2014). Most dolgozott az Asphaleia színpadgépészet részletes ismertetéséről szóló könyvön.
Színházi szakmai pályafutása mellett aktív, elismert sportoló volt, számos hazai és külföldi öttusa verseny győztese.

Borsa Miklós még személyesen ismerte Tolnay Pált, és méltó módon folytatta neves elődje munkásságát. Aktív és sikeres szakmai tevékenysége, nevelő, oktató munkája a magyar színháztechnika kimagasló alakjává tette. Színháztechnikai tudása, több évtizedes tapasztalata, széleskörű műveltsége igazán méltóvá tette a Tolnay Pál életműdíjra, melyet 2015-ben vett át.

A hazai színháztechnikai szakma mély megrendüléssel fogadja a gyászhírt.

Borsa Miklós hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. március 19-én, 10:00 órakor lesz az Operaház Előcsarnokában, temetése 13:00 órától a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában.

Tisztelői egy-egy szál virággal róják le kegyeletüket.

Magyar SzínházTechnikai Szövetség elnöksége
 

Német nyelvű képzések - 2018. január 15.

Németül tudó kollégáknak ajánljuk az Ausztriában az első negyedévben elérhető kurzusokat, amelyet az osztrák testvérszervezet, az OETHG Akadémiája  szervez:


Lehrgang Pyrotechnik der Kategorie F3
19.-21.02.2018

Praxistage Pyrotechnik der Kategorie T2
08.-09.03.2018

Lehrgang Pyrotechnik der Kategorie T2
19.-22.03.2018

Vorbereitung zur Lehrabschlussprüfung zur/m Veranstaltungtechnik/in über den 2. Bildungsweg

Elektrotechnik für Nichtelektriker/innen

További információk érhetők el az Akademie der Österreichischen Theatertechnischen Ges. m.b.H. tanfolyamairól www.akademie-oethg.at honlapon.

| 1 - 10 | 11 - 20 | 21 - 30 | 31 - 40 | 41 - 50 | 51 - 60 | 61 - 70 ... | >>>>>>