Színpad
Legközelebbi események
Prolight + Sound 2018
Kezdés: 2018. március 3.
Befejezés: 2018. március 6.
Helyszín: Guangzhou, Kína
make up artist design show - Maszk és sminkkészítők szakvására
Kezdés: 2018. március 10.
Befejezés: 2018. március 11.
Helyszín: Düsseldorf, Németország
USITT 2018 Konferencia és Kiállítás, OISTAT Oktatási Bizottság ülés
Kezdés: 2018. március 14.
Befejezés: 2018. március 17.
Helyszín: Fort Lauderdale, Florida, USA

Hírek

Elhunyt Borsa Miklós - 2018. február 13.

    Borsa Miklós
Magyar Állami Operaház ny. műszaki igazgatója
Tolnay Pál Életműdíjas
2018. február 13-án váratlanul elhunyt

 

Borsa Miklós építészmérnök a Pécsi Nemzeti Színházban szcenikai vezetőként kezdte színházi pályáját. Majd 1964-től egészen 2006-ig, nyugdíjba vonulásáig - több mint 42 évig - volt a Magyar Állami Operaház főmérnöke, műszaki igazgatója. A napi teendői mellett több mint I30 külföldi vendégjáték műszaki szervezését végezte. 1981-1984 között lezajlott Operaház rekonstrukciójának előkészítését és levezénylését végezte.

A sokéves munkássága alatt szerzett tapasztalatait, már évtizedek óta átadta a fiataloknak és haláláig is tanított a Színház és Filmművészeti Egyetem színházi műszaki vezetőképző tanfolyamán, a Táncművészeti Főiskolán és a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban.

Az Operaház műszaki berendezéseiről - elsősorban az Asphaleia hidraulikus színpadgépezetről, amely korában gyökeresen megújította a korábbi faszerkezetű színpadgépezeteket - több szakkönyvet írt: Borsa Miklós-Tolnay Pál: Az ismeretlen Operaház (1984); Egyharmad Opera (2009); A Dalszínháztól az Operaházig )2014). Most dolgozott az Asphaleia színpadgépészet részletes ismertetéséről szóló könyvön.
Színházi szakmai pályafutása mellett aktív, elismert sportoló volt, számos hazai és külföldi öttusa verseny győztese.

Borsa Miklós még személyesen ismerte Tolnay Pált, és méltó módon folytatta neves elődje munkásságát. Aktív és sikeres szakmai tevékenysége, nevelő, oktató munkája a magyar színháztechnika kimagasló alakjává tette. Színháztechnikai tudása, több évtizedes tapasztalata, széleskörű műveltsége igazán méltóvá tette a Tolnay Pál életműdíjra, melyet 2015-ben vett át.

A hazai színháztechnikai szakma mély megrendüléssel fogadja a gyászhírt.

Magyar SzínházTechnikai Szövetség elnöksége

 

Német nyelvű képzések - 2018. január 15.

Németül tudó kollégáknak ajánljuk az Ausztriában az első negyedévben elérhető kurzusokat, amelyet az osztrák testvérszervezet, az OETHG Akadémiája  szervez:


Lehrgang Pyrotechnik der Kategorie F3
19.-21.02.2018

Praxistage Pyrotechnik der Kategorie T2
08.-09.03.2018

Lehrgang Pyrotechnik der Kategorie T2
19.-22.03.2018

Vorbereitung zur Lehrabschlussprüfung zur/m Veranstaltungtechnik/in über den 2. Bildungsweg

Elektrotechnik für Nichtelektriker/innen

További információk érhetők el az Akademie der Österreichischen Theatertechnischen Ges. m.b.H. tanfolyamairól www.akademie-oethg.at honlapon.

Megjelent a SZÍNPAD - Előadóművészetek technikája folyóirat 2017. évi 4. száma - 2017. december 18.

Megjelent a SZÍNPAD - Előadóművészetek technikája folyóirat 2017. évi 4. száma bővebben...

Tolnay Pál Életműdíjat kapott Perlaki Róbert szcenikus, díszlettervező - 2017. december 12.

Idén negyedik alkalommal került kiosztásra a Szövetség által alapított Tolnay Pál Életműdíj.

A Magyar Színháztechnikai Szövetség 2014-ben alapította a Tolnay Pál Életműdíjat, ezzel emlékezve az első magyar színháztechnikai mérnökre, kiemelkedő mérnöki és színháztechnikai munkásságára, valamint nemzedékeket nevelő oktató tevékenységére. Tolnay Pál díj adományozásával célunk a magyarországi színházi élet területén dolgozó, életük során meghatározó és kiemelkedő tevékenységet folytató műszaki személyiségek tevékenységének elismerése.

     

A Tolnay Pál Életműdíjat az MSzTSz elnöksége a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójának és társulatának javaslata alapján 2017-ben Perlaki Róbert szcenikus - díszlettervezőnek ítélte oda. Ezzel is elismerve és megbecsülve a több mint öt évtizedes, a  színháztechnika, a szcenika és a díszlettervezés területén végzett sokoldalú munkásságáért, amelyet nagy szakmai tudással, tapasztalattal gyakorol.

Perlaki Róbert a színház iránti elkötelezettséggel, önképzéssel, nagy szorgalommal küzdötte fel magát a színházban a vezető műszaki pozíciókig és művészi érzékével a szcenikai, díszlettervezői munkáival rendezők sorát szolgálta ki.


A díjat - a Magyar Teátrumi Díjak átadásával egy időben - 2017. december 3-án, a Békéscsabai Jókai Színházban rendezett ünnepi gálaesten Lakatos Gergely az Szövetség elnöke és Tóth Kázmér a Scabello díszletgyártó műhely vezetője adta át.

 

Ünnepi köszöntő - 2017. december 11.

Ünnepi köszöntő

Színházi Szakszótár - 2017. november 23.

 Tisztelt Kollégánk, Kedves Barátunk!

Egy olyan kiadványra szeretnénk a figyelmeteket felhívni, mely hasznos segítőtök lehet olyankor, amikor külföldi társulatot fogadva, vagy éppen külföldre látogatva speciális színházi, színháztechnikai szavak idegen nyelvű jelentéseit keresitek.

         

Az OISTAT (Szcenográfusok, Építészek és Színháztechnikusok Nemzetközi Szervezete) gondozásában már második kiadásban jelent meg a "Theater Words", azaz a "Színházi Szakszótár".

A zsebkönyv méretű, könnyen hordozható szótár közel 1300 színházi szakkifejezést, több mint 11000 hivatkozást, és sok magyarázó ábrát tartalmaz. Úgy gondoljuk, hogy a magyarországi színházak mindegyikében nagy hasznát lehet venni néhány példánynak.

A könyvet ezen az oldalon lehet megrendelni.

 

Interton Egyetem rendezvény - 2017. november 8-9. - 2017. október 17.

Megjelent a SZÍNPAD - Előadóművészetek technikája folyóirat 2017. évi 3. száma - 2017. szeptember 8.

Megjelent a SZÍNPAD - Előadóművészetek technikája folyóirat 2017. évi 3. száma bővebben...

Megjelent a SZÍNPAD - Előadóművészetek technikája folyóirat 2017. évi 2. száma - 2017. május 30.

Megjelent a SZÍNPAD - Előadóművészetek technikája folyóirat 2017. évi 2. száma bővebben...

SCENI-TECH 2017 - 2017. április 22.

Tisztelt Barátunk, kedves Kollégánk!   

A Magyar SzínházTechnikai Szövetség idei szakmai rendezvényét, a SCENI-TECH 2017 SzínházTechnikai kiállítást és a SZÍNHÁZTECHNIKAI FÓRUM 2017 színháztechnikai konferenciát 2017. május 17-18. között (szerda - csütörtök) tartjuk meg a
Dürer Rendezvényház termeiben (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.)
A rendezvény keretein belül kerül megrendezésre a Színházi Műszaki Vezetők Országos Tanácskozása is.

 

 

Az előzetes visszajelzések alapján a rendezvényen idén minden eddiginél több kiállító lesz jelen, és immár két teremet is elfoglal majd a várhatóan eddigi legnagyobb alapterületű kiállításunk. A SzínházTechnikai Fórum idén is széles szakmai kört szólít meg, így hazai és külföldi színház-technikai szakemberek előadásait hallgathatjuk meg színházi produkciók technikai megvalósításáról, valamint hangtechnikai, színpadvilágítási, színpadgépészeti és vetítéstechnikai újdonságokról. A Sceni-Tech 2017 és a SzínházTechnikai Fórum 2017 részletes programjáról hamarosan részletes tájékoztatást fogunk küldeni. A Színházi Műszaki Vezetők Országos Tanácskozásán a díszletgyártás általános problémáit szeretnénk a kerekasztal beszélgetés középpontjába helyezni. 

 

A rendezvényes a hagyományok szerint a részvétel ingyenes, és szintén hagyományaink szerint a kiállítás első napján megtarjuk szokásos vacsorával egybekötött baráti találkozónkat is.

SzínházTechnikai Fórum 2017 végleges program >>

Jelentkezési lap Sceni-Tech 2017 >>

Megtisztelő látogatását, aktív közreműködését kérjük, várjuk!

| 1 - 10 | 11 - 20 | 21 - 30 | 31 - 40 | 41 - 50 | 51 - 60 | 61 - 70 ... | >>>>>>