Elhunyt Borsa Miklós

Borsa Miklós
Magyar Állami Operaház ny. műszaki igazgatója
Tolnay Pál Életműdíjas
2018. február 13-án váratlanul elhunyt

 

 

 

Borsa Miklós építészmérnök a Pécsi Nemzeti Színházban szcenikai vezetőként kezdte színházi pályáját. Majd 1964-től egészen 2006-ig, nyugdíjba vonulásáig – több mint 42 évig – volt a Magyar Állami Operaház főmérnöke, műszaki igazgatója. A napi teendői mellett több mint I30 külföldi vendégjáték műszaki szervezését végezte. 1981-1984 között lezajlott Operaház rekonstrukciójának előkészítését és levezénylését végezte.

A sokéves munkássága alatt szerzett tapasztalatait, már évtizedek óta átadta a fiataloknak és haláláig is tanított a Színház és Filmművészeti Egyetem színházi műszaki vezetőképző tanfolyamán, a Táncművészeti Főiskolán és a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban.

Az Operaház műszaki berendezéseiről – elsősorban az Asphaleia hidraulikus színpadgépezetről, amely korában gyökeresen megújította a korábbi faszerkezetű színpadgépezeteket – több szakkönyvet írt: Borsa Miklós-Tolnay Pál: Az ismeretlen Operaház (1984); Egyharmad Opera (2009); A Dalszínháztól az Operaházig )2014). Most dolgozott az Asphaleia színpadgépészet részletes ismertetéséről szóló könyvön.
Színházi szakmai pályafutása mellett aktív, elismert sportoló volt, számos hazai és külföldi öttusa verseny győztese.

Borsa Miklós még személyesen ismerte Tolnay Pált, és méltó módon folytatta neves elődje munkásságát. Aktív és sikeres szakmai tevékenysége, nevelő, oktató munkája a magyar színháztechnika kimagasló alakjává tette. Színháztechnikai tudása, több évtizedes tapasztalata, széleskörű műveltsége igazán méltóvá tette a Tolnay Pál életműdíjra, melyet 2015-ben vett át.

A hazai színháztechnikai szakma mély megrendüléssel fogadja a gyászhírt.

Borsa Miklós hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. március 19-én, 10:00 órakor lesz az Operaház Előcsarnokában, temetése 13:00 órától a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában.

Tisztelői egy-egy szál virággal róják le kegyeletüket.

Magyar SzínházTechnikai Szövetség elnöksége