Színpad
Legközelebbi események
Integrated Systems Europe - Audiovizuális és elektronikus integráció szakvására
Kezdés: 2019. február 5.
Befejezés: 2019. február 8.
Helyszín: Amsterdam, Hollandia
LumiVille - Nemzetközi Világítástechnikai Szakvásári
Kezdés: 2019. február 13.
Befejezés: 2019. február 15.
Helyszín: Lyon, Franciaország
Prolight + Sound 2019
Kezdés: 2019. február 24.
Befejezés: 2019. február 27.
Helyszín: Guangzhou, Kína

SZINPAD 2010/2.

TARTALOMJEGYZÉK

  Vezércikk

4  Hamis dilemma? (Kiss István)

  Bemutatjuk

5  Egy igazi színházi ember: Götz Béla 70 éves

  A sikeres emberek sorsát látszólag az intelligencia, a tehetség és az ambíció mozgatja. A neves díszlettervező, szcenikus, világítástervező igen termékeny pályafutását még sok minden más is segítette. A kimagasló sikereket elért művészt életéről, munkáiról és a színházról kérdeztük.

  Rendezvénytechnika

11  Szolgáltatunk, tehát vagyunk (Zsidei János)

  A rendezvénytechnikai szolgáltatások megrendelői, az azt igénybe vevő produkciók és maguk a szolgáltatók is sajátságos helyzetben vannak Magyarországon. Ezt a helyzetet a gyakorlati tapasztalatokkal és külföldi példákkal jellemzi az írás.

  Színházépítészet

15  „A színház városa” nemzetközi konferencia (FUGA – Budapest)

  2010. március 26-27. között rendezett tanácskozás a TACE projekt része volt. Az Európai Unió Kultúra 2000 program támogatásával folyó munka célja a közép-európai színházépítészet dokumentálása.

  Jubileumra

17  Őt év belülről (Kiss Péter)

  Ötéves lett a Művészetek Palotája! Az öt év színháztechnikai fejlesztéseiről, a működésről – egy belső munkatárs szemével.

  Színházi hangosítás

19  Második kör, avagy új hangsugárzó rendszer a MÜPÁ-ban (Makkay Imre)

  A Bartók Béla hangversenyterem új hangsugárzó rendszerére kiírt tender nagy érdeklődést váltott ki. A korrekt módon lebonyolított verseny előzményei, körülményei és eredménye tanulságos történet.

  Jelmezkészítés

23  Gondolatok a hazai színházi jelmezgyártás helyzetéről (Rátkai Erzsébet)

  Figyelem felhívó beszámoló a hazai jelmezek kivitelezésének egyre romló helyzetéről. A szaktudást, a szakembereket és a jelmeztárak értékeit veszélyeztető – rövidtávú – gazdasági szemléletről.

  Nekrológ

28  Vargha Mihály 1952 - 2010 (Szabó-Jilek Iván)

  Feldolgozhatatlan a tragikus hirtelenséggel elhunyt építész, színháztechnikai konzulens, építészkritikus-újságíró eltávozása. Rendkívüli műveltséggel, tudással és emberi érzékenységgel bíró barátot, kollégát veszítettünk el.

  Followspot

30  A LED alapú színpadvilágítás legújabb irányai és eredményei (Böröcz Sándor)

  A frankfurti Light & Sound kiállítás után újra elő kell vennünk a LED-es színpadvilágítás témáját, és meg kell néznünk, hogy merre is halad e −napról napra fejlődő −forradalmi technika

  Díszlettervezés

34  Gratulálunk (Kárpáti Imre)

  2010. március 15-e alkalmából Jászai Mari-díjat kapott Csík György díszlet- és jelmeztervező-művész. Ebből az alkalomból beszélgetünk pályájáról, munkásságáról.

  Kiállításokról

39  Götz Béla jubileumi kiállítása (Kárpáti Imre)

  Götz Béla díszlettervező - szcenikus 70. születésnapja alkalmából rendezett kiállítás március 19-én nyílt meg a kecskeméti Katona József Színház nézőtéri galériájában. A tervezői életmű legjelentősebb alkotásait bemutató fotókiállítás május 7-étől a budapesti Madách Színházban is látható.

  Hazai hírek

40  Színház a mozikban (Kárpáti Imre)

  Világhírű opera és színházi előadásokat − élő műholdas közvetítéssel − láthat a magyar közönség néhány fővárosi moziban.

  Kiállítás

41  „A hétköznapokon túl” – színházépítészet Közép-Európában

  A TACE programhoz kapcsolódva környezetünk színházépítészetét bemutató kiállítást rendeztek a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

  Technikai újdonságok

42  Újdonságok a fény- és hangtechnikában

  Pro Light & Sound

47  A kilences túl messze van (Jerzsa Attila)

  Élménybeszámoló a rangos, de óriási méretű szakkiállítás megtekintéséről.

  Színházépítészet történet

50  Színházépület és társadalom (Ordasi Zsuzsa)

  A színház városa nemzetközi konferencián elhangzott előadást három részben közöljük. Az első a színházépület és a város kapcsolatát tárgyalja, a második a színházat, mint a szórakozás színhelyét mutatja be érdekes példákkal, a harmadik pedig a színházépület politikai szerepét ismerteti történeti és kortárs példák segítségével. 

SZINPAD 2010/2.